AD: "Onderzoek: Hoekse Lijn niet 90 miljoen, maar 175 miljoen duurder"

Post hier alles over de nieuwste uitbreiding van het metronet, de Hoekse Lijn.
Post Reply
User avatar
luka23
Lid
Posts: 1326
Joined: 05 Dec 2009, 19:25
Location: Capelle a/d Ijssel

AD: "Onderzoek: Hoekse Lijn niet 90 miljoen, maar 175 miljoen duurder"

Post by luka23 » 17 Jan 2020, 12:12

Onderzoek: Hoekse Lijn niet 90 miljoen, maar 175 miljoen duurder
De verbouwing van de Hoekse Lijn tot metro is niet 90 miljoen euro duurder uitgevallen, maar 175 miljoen euro. Dit blijkt uit een reconstructie van onderzoekscollectief Spit voor de lokale media WOS, SCHIE, OPEN Rotterdam en Vers Beton. Dat bedrag zou nog verder op kunnen lopen, onder andere omdat de verlenging naar het strand van Hoek van Holland nog niet af is.


Bij de opening van de Hoekse Lijn in september afgelopen jaar bleek uit cijfers van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) dat de totale investering 462 miljoen euro bedroeg. Daarmee viel de verbouwing 90 miljoen euro duurder uit dan vooraf begroot. Maar uit cijfers van het onderzoekscollectief blijkt nu dat daarin veel kosten niet zijn meegerekend.

Zo zou de overname van het spoor richting Hoek van Holland niet zijn meegerekend. Daarvoor zou de MRDH een bedrag van 18 miljoen euro aan ProRail hebben betaald. Ook 6 miljoen aan extra vertragingskosten, een lening van 80 miljoen bij de Europese Investeringsbank voor de aanschaf van zestien nieuwe metrostellen en verscheidene budgetverhogingen zouden niet zijn meegeteld.

De kosten zouden nog verder kunnen oplopen doordat Tankopslagbedrijf nog een onbekend bedrag ter compensatie zal ontvangen. Het bedrijf kan vanwege een probleem met de vergunning niet met goederentreinen naar de terminal in Vlaardingen rijden.


Bron: AD

Sorry hoor maar wat is dit voor slechte journalistiek? Hoe kan je de aanschaf van metrostellen, die was gedaan voordat de bouw was begonnen, rekenen tot duurder uitvallen? En ook de kosten voor de overname, dat is toch geen tegenvaller? Natuurlijk zal dat niet worden meegerekend met extra kosten voor vertraging. Overigens waren deze cijfers ook allang bekend lijkt mij.
SG2 | B Hoek Van Holland Haven

Post Reply